Bram's Culinaria

Heerlijkheid en Kwaliteit, in en uit de keuken.

Gratin Dauphinois 28/07/2010

Filed under: Bijgerecht,Frankrijk — Culinario Bram @ 21:50
Tags: , ,

Nodig

  • 1 teen knoflook (fijngeplet met platte zijde mes)
  • 1 kg aardappelen (geschild en gesneden in dunne plakjes)
  • 1,4 dl room
  • 180 g geraspte Comté of Gruyère
  • 30 g boter
  • 90 g boter, gesneden in kleine stukjes

Doen

  • Verwarm oven voor op 200 graden
  • Wrijf de bodem en wanden van de ovenschaal in met de fijngemaakte knoflook.
  • Bodem en wanden daarna goed met boter invetten
  • Leg de helft van de aardappelschijfjes in de schaal
  • Bestrooi met kaas, peper en zout
  • Verdeel een deel van de stukjes boter erover
  • Leg hier overheen de overige aardappelschijfjes
  • Bestrooi met resterende kaas en boter, peper en zout toevoegen
  • Schenk de room erbij aan de zijkant van de schotel, rondom de aardappelen
  • Bak 30-40 min. in het bovenste deel van de oven, tot de aardappelen zacht zijn en de bovenzijde mooi bruin is geworden. Meteen opdienen.

Tips

  • Bintjes (bloemige aardappels) zijn bijzonder geschikt voor dit gerecht.
  • Evt. snufje nootmuskaat toevoegen.
  • Is een heerlijk bijgerecht bij gevogelte of gebraden vlees, in het bijzonder bij ham.
Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s