Bram's Culinaria

Heerlijkheid en Kwaliteit, in en uit de keuken.

Zeeuwse Mosselen 29/10/2010

Filed under: Hoofdgerecht,Nederland — Culinario Bram @ 12:36
Tags: , ,

Nodig

  • 2 kg mosselen (‘mossels’ op z’n Zeeuws)
  • 1 winterpeen (plakjes)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 grote prei (ringen)
  • 2 stengels bleekselderij (schijfjes)
  • 4 tenen knoflook (fijngesneden)
  • olijfolie
  • 250 ml droge witte wijn
  • blad van 3 takjes peterselie (fijngesneden)
  • 3 el mosterd
  • 6 el volle yoghurt
  • 6 el mayonaise

Doen

  • Maak vooraf dipsaus 1 met mosterd-volle yoghurt-mayonaise, alles ongeveer 1/3 deel.
  • Maak vooraf dipsaus 2 met volle yoghurt-mayonaise, in gelijke hoeveelheid. Hieraan toevoegen knoflook en paar gehakte blaadjes verse peterselie.
  • Alle mosselen die je gaat koken moeten nog leven. Dode exemplaren (zitten er altijd een paar bij) zijn niet eetbaar en moet je dus eruit halen.
  • Mosselen meteen uit de vacuüm bak afspoelen met koud water
  • Verwijder de gebroken en ver openstaande exemplaren
  • Zet de mosselen in de (schone) gootsteen onder water
  • Verwijder de exemplaren die naar een paar minuten nog drijven
  • Roerbak de peen, ui, bleekselderij, prei op matig vuur een paar minuten
  • Knoflook even meebakken en daarna afblussen met wijn
  • Laat nog ½ a 1 minuut bakken
  • Voeg even uitgelekte mosselen toe
  • Alles even omhusselen, deksel op de pan, vuur hoog
  • Laat vocht 3x opkomen (aan de kook komen) gedurende ongeveer 7 minuten
  • Gooi hierbij de aan het einde nog gesloten mosselen weg.

Tips

  • Bespaar niet door mosselen te kopen die al aan de datum / afgeprijsd zijn. Voor de prijs hoef je het niet te doen, een maaltijd met verse mosselen is relatief goedkoop. En verse goed klaargemaakte mosselen zijn zoo lekker … 
  • Serveer de mosselen met vers stokbrood of frieten.
  • Wijntip: Sauvignon blanc witte wijn.
Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s